ASORY – as w talii pszenic ozimych

Odmiana ASORY, czyli as w talii pszenic ozimych

Każdy rolnik marzy o uniwersalnej odmianie pszenicy, która jest dobrej jakości, wysokoplenna na różnych glebach, odporna na patogeny i odporna na zróżnicowane warunki pogodowe. Czy takim zbożem okaże się pszenica ozima odmiany ASORY wyhodowana przez firmę Danko Hodowla Roślin należącą do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa? Pierwsze sygnały z Niemiec i Czech, gdzie odmiana ta została już zarejestrowana, napawają optymizmem.

Charakterystyka odmiany ASORY

Pszenica ozima Asory jest pszenicą charakteryzując się bardzo dobrymi parametrami jakościowymi ziarna oraz rekordowo wysoką plennością – mówi dr Dariusz Majchrzycki z Danko Hodowla Roślin. – Została ona już zarejestrowana w kilku krajach, takich jak np. Niemcy czy Czechy, gdzie została zakwalifikowana do grupy pszenic jakościowych, grupy A/E. Obecnie w Polsce znajduje się w badaniach rejestrowych w Centralnym Ośrodku Badania Odmian Roślin Uprawnych. Spodziewamy się, że również będzie zakwalifikowana do grupy odmian pszenic jakościowych.

Pszenica odmiany Asory jest pszenicą o średniej wysokości. Przy prowadzeniu uprawy intensywnej i średnio intensywnej zalecane jest skracanie i usztywnianie źdźbła, żeby zapobiegać wyleganiu i utrzymać jej dorodne kłosy wypełnione ziarnem. – Kłosy są imponujące, z dużym zaziarnieniem, a plenność tej pszenicy jest bardzo wysoka – dodaje dr Majchrzycki. – W pierwszym roku badań była jedną z najlepiej plonujących pszenic w Polsce. W Wielkopolsce i na Kujawach jej plony sięgały blisko 10 t z hektara, a na Dolnym Śląsku ponad 10 t.

Asory jest odmianą uniwersalną, nadającą się do różnych gleb, na których w Polsce uprawia się pszenicę. Ma dobrą mrozoodporność, określoną w badaniach COBORU na 4 w 9-stopniowej skali. Na uwagę zasługuje wysoka jakość ziarna. Odmiana Asory charakteryzuje się wyjątkowo wysoką liczbą opadania i zawartością glutenu (E) oraz wysoką zawartością białka (A). Daje bardzo dobre parametry wypiekowe mąki.

Co robi gen żyta w pszenicy?

Odmiana Asory zawiera gen żyta. W procesie hodowli został do niej wprowadzony gen żytni 1A/1R, z odmiany żyta Amigo. Sprawia on, że system korzeniowy tej rośliny jest lepiej rozwinięty. – To nie jest GMO – uspokaja dr Majchrzycki. – Transfer nastąpił przy wykorzystaniu dozwolonych w Europie metod hodowlanych. Lepiej rozwinięty system korzeniowy sprawia, że w trudnych warunkach pogodowych, gdy występują susze, ta odmiana radzi sobie lepiej niż odmiany, które tego genu nie mają.

Proponowana norma wysiewu to 300 ziaren na metr kwadratowy, przy optymalnym terminie siewu i krzewistości na poziomie ok. 2,5 kłosów z ziarna, zapewni optymalną obsadę. Firma Danko spodziewa się, że odmiana Asory będzie miała duży potencjał produkcyjny. Jest to już widoczne w Niemczech, gdzie Asory jest jedną z głównych odmian jakościowych pszenicy przeznaczonych do reprodukcji.

Gdzie można zdobyć materiał siewny?

Produkcją i dystrybucją materiału siewnego w Polsce zajmuje się firma Nasiona Wronkowski. Dla zapewnienia wysokiego poziomu materiału siewnego firma stosuje zaawansowane technologiczne urządzenia takie jak np. sterowany komputerowo sortownik optyczny korzystający z kamer 4K. – Możemy odseparować wszelkie frakcje, które odbiegają kolorem albo kształtem od zadanej normy – mówi o zaletach urządzenia Michał Lewandowski z firmy Wronkowski. – Możemy usunąć owies głuchy z nasion, a nawet sporysz z żyta. Kolejną selekcję przeprowadza się na stole grawitacyjnym, który dobiera nasiona pod względem ich ciężaru właściwego. Zapewnia to lepsze wyrównanie nasion i poprawia precyzję wysiewu – dodaje rozmówca.

Nasiona pszenicy ozimej Asory są odpowiednio zaprawiane. Zaprawiarka porcjowa CIMBRIA zaprawia nawet 30 t nasion na godzinę. – Kalibracja takiej zaprawiarki odbywa się dużo częściej. Przy zaprawiarkach przepływowych kalibrację dokonujemy raz na partię nasion, czyli przy zbożach raz na 30 t. – mówi Michał Lewandowski. – Przy zaprawiarce porcjowej pierwsze ustawienie robi się na początku partii, natomiast sama kalibracja komputerowo sterowana przez maszynę robiona jest dla każdej porcji 200 kg, czyli aż 150 razy dla każdej partii 30 t nasion. Również na wagach kontrolujemy czy jest odpowiednia ilość podanej zaprawy.

Co daje Systiva?

Dystrybutorzy mogą zamówić partie nasion, w których poza standardową zaprawą będą inne dodatki lub fungicydy. – Nie schodzimy poniżej pewnej jakości zapraw i spektrum chorób, przed którymi chronią – zapewnia Michał Lewandowski. – Mamy kilka środków, które są szczególnym dodatkiem, takich jak Systiva, która jest dodatkiem do zaprawy nasiennej, fungicydem i stymulatorem wzrostu.

Systiva firmy BASF zapewnia lepsze i wyrównane wschody, intensywny rozwój systemu korzeniowego i dobre ulistnienie. Zmniejsza ryzyko porażenia chorobami podstawy źdźbła, mączniakiem rzekomym, i septoriozą paskowaną liści oraz eliminuje konieczność zabiegów czyszczenia jesienią i wczesną wiosną. Stosowanie Systivy jest opłacalne i przyczynia się do zmniejszenia zużycia środków chemicznych w gospodarstwie.

Firma Wronkowski (NasionaWronkowski.pl) przewiduje wyprodukowanie w 2020 roku około 2 tys. t nasion odmiany Asory. Biorąc pod uwagę duże zainteresowanie, warto odpowiednio wcześnie zamówić nasiona u dystrybutorów.

Poprzedni artykułZalety fotowoltaiki – czy pozyskiwać prąd ze słońca?
Następny artykułJak dobrać odpowiedni nawóz wapniowy?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj