Zdrowe i silne warzywa korzeniowe – co warto wiedzieć?

Warzywa korzeniowe to jedne z najzdrowszych i jednocześnie najłatwiejszych w uprawie warzyw w ogrodzie. Buraki, seler czy marchewka są smaczne i zdrowe, można je też długo przechowywać. Uprawa wielu z nich znana jest u nas już od średniowiecza.

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw korzeniowych

Chcąc uprawiać warzywa korzeniowe, musimy poznać ich wymagania i dowiedzieć się na ich temat trochę więcej. Przydatne informacje na temat uprawy warzyw i owoców zawiera strona https://poradnikogrodniczy.pl/. Nie zawsze plony z upraw są bujne i obfite, często atakowane są przez choroby i szkodniki. Rośliny potrzebują żyznej, uprawianej na głębokość 30-40 cm wilgotnej gleby, w której warzywa będą miały optymalne warunki do wzrostu. Ziemia zbita, kamienista lub gliniasta działa niekorzystnie na wzrost korzeni, może spowodować, że będą zdeformowane, gleba piaszczysta i sucha nie utrzyma zbyt długo wody. Rośliny nie lubią też ziemi, na której jest świeżo nawieziony obornik, wpływa to niekorzystnie na korzenie warzyw, które są później mniej odporne na przechowywanie. W glebie ze świeżym obornikiem mogą rozwijać się także różnego rodzaju szkodniki roślin. Powinny być uprawiane w drugi roku po oborniku, wyjątkiem jest jedynie seler, który można uprawiać w pierwszym roku po stosowaniu obornika.

Wybierając stanowisko pod uprawę roślin, trzeba pamiętać o zasadzie zmianowania, co znaczy, że nie należy sadzić po sobie warzyw korzeniowych z tej samej grupy botanicznej.

Wymagania warzyw korzeniowych

Wymagania w stosunku do wysokości temperatury są zróżnicowane w zależności od gatunku konkretnej rośliny. Pietruszka i seler dobrze radzą sobie nawet w niskich temperaturach około 0 stopni C, burak czerwony i marchew są roślinami ciepłolubnymi i w takich warunkach przemarzają. Warzywa korzeniowe potrzebują także wyjątkowo dużo światła i wody, ziemia na grządkach powinna być cały czas wilgotna, niedobór wody może powodować rozwidlenie się korzeni. Dobrze, jeśli gleba jest bogata w próchnicę, powinna też zawierać niewielkie ilości azotu i większe potasu. Niedobory potasu można uzupełnić, regularnie nawożąc ziemię popiołem drzewnym.

Warzywa korzeniowe – nasiona czy rozsady?

Większość warzyw korzeniowych można uprawiać, wysiewając nasiona wprost do gruntu, wyjątkiem może być seler, który ma długi okres wegetacji i dlatego uprawiany jest tylko z rozsady. Wysiew nasion na rozsady w domu albo w ocieplanej szklarni można założyć już w lutym lub w marcu. Idealne podłoże do rozsady to mieszanina torfu i piasku, poza tym wszystkiego, czego potrzebują siewki, mają w nasieniu. Rozsady dla warzyw ciepłolubnych muszą mieć stałą temperaturę przed kiełkowaniem i po wykiełkowaniu.

Zbiory warzyw korzeniowych

Zbiory powinny być przeprowadzane przed przyjściem pierwszych, silniejszych przymrozków. Odpowiedni termin zbiorów ma duży wpływ na przydatność warzyw korzeniowych do spożycia. Zaleca się również, aby zbiory przeprowadzać w słoneczne dni, ponieważ takie warunki minimalizują uszkodzenie korzeni. Zbiory przeprowadzane w czasie deszczu powodują, że takie warzywa korzeniowe przechowują się gorzej. W przypadku wykonywania zbiorów ręcznych trzeba pamiętać, aby bezpośrednio po wyrwaniu roślin usunąć nać i korzenie, które nie nadają się do przechowywania. Szybkie usunięcie naci zabezpiecza warzywa korzeniowe przed zwiędnięciem. Korzenie roślin trzeba jak najszybciej zabezpieczyć przed wysychaniem. Można je kopcować i przechowywać w wentylowanych, schładzanych pomieszczeniach, w temperaturze około 0 stopni C.

Zdrowe i silne warzywa korzeniowe – co warto wiedzieć?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here