Rolnicy nieustannie muszą mierzyć się problemami, które powoduje obecność pleśni i szkodników w zapasach zboża. Jakość magazynowanego ziarna w znacznym stopniu zależy bowiem od warunków, w jakich jest ono przechowywane. Aby utrzymać nienaganny stan zbóż na potrzeby własnego gospodarstwa czy późniejszej sprzedaży, należy przede wszystkim zadbać o regularne czyszczenie zbiorników.
Zagrożenia dla magazynowanego zboża
Miejsce składowania zbóż jest narażone na występowanie różnych patogenów i szkodników. Mykotoksyny będące produktami przemiany materii grzybów pleśniowych stanowią zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt, natomiast owady w rodzaju wołka zbożowego, mklika mącznego, trojszyka ulca, omanicy spichrzanki czy mola ziarnika mechanicznie uszkadzają ziarno i zanieczyszczają je wylinkami, odchodami czy padłymi osobnikami. W rezultacie następuje też zawilgocenie zboża oraz jego zagrzanie. Obecność szkodników znacząco obniża jakość ziarna, przez co może ono nie nadawać się do dalszego przerobu czy spożycia przez ludzi i zwierzęta. Podstawową metodą eliminującą niepożądane organizmy z magazynowanego ziarna jest gazowanie, które odbywa się w procesie fumigacji z wykorzystaniem odpowiednich preparatów. Fumiganty zawierają w swoim składzie substancje, które w sprzyjających warunkach wilgoci i temperatury wytwarzają toksyczny fosforowodór. Jego oddziaływanie niszczy dorosłe formy owadów oraz ich larwy i jaja, a także eliminuje obecność gryzoni.
Wpływ na jakość przechowywanego zboża
Proces fumigacji nie wywiera negatywnego wpływu na jakość magazynowego zboża, o ile zostanie przeprowadzony zgodnie z wytycznymi. Po zabiegu ziarna muszą być wietrzone, aby obniżyć poziom fosforowodoru. Zabieg fumigacji może być przeprowadzony przez każdego rolnika, który posiada odpowiednie kwalifikacje do stosowania takich środków ochrony. W przeciwnym razie dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z innych preparatów do zwalczania szkodników, np. środków stosowanych w formie oprysku na ziarno. Zabieg ten powinien być wykonywany w czasie przesypywania zboża. Regularnie należy też przeprowadzać kompleksowe czyszczenie silosów, którym powinni zająć się doświadczeni specjaliści. Usługi w tym zakresie świadczą eksperci firmy TETON clean, którzy korzystają z metod alpinistyki przemysłowej oraz technik dostępu linowego.
Sposoby czyszczenia silosów
Profesjonalne mycie zbiorników opiera się na zastosowaniu różnych metod, które powinny być odpowiednio dobrane do specyfiki przechowywanych materiałów. Wielu przygotowań wymaga zwłaszcza czyszczenie silosów na mąkę. Materiał ten jest bardzo sypki, dlatego łatwo gromadzi się w miejscach trudno dostępnych oraz na wielu poziomach całej konstrukcji. Sposobem na wyeliminowanie pozostałości mąki ze ścian i dna silosu jest zastosowanie odpowiednich narzędzi, takich jak skrobaczki, odkurzacze, szczotki czy pędzle. Czyszczenie takich zbiorników można przeprowadzić też z wykorzystaniem wody wymieszanej z silnym środkiem chemicznym, który jest wtłaczana pod ciśnieniem. Strumień wytworzony w ten sposób jest wystarczająco mocny, aby skutecznie uderzyć w ścianki obiektu i usunąć pozostałości mąki. Podobnie wygląda czyszczenie silosów cementowych, które odbywa się z użyciem myjki ciśnieniowej oraz detergentu. Proces ten wymaga wcześniejsze opróżnienia zbiornika i usunięcia resztek materiału.
Najważniejsze etapy czyszczenia
Specjalistyczne czyszczenie silosów zbożowych to wieloetapowy proces, który wymaga starannego pozbycia się wszelkich pozostałości o pochodzeniu organicznym czy nieorganicznym. Na początek należy usunąć zalegające grudki i zbite cząsteczki w miejscach zsypu, występujące najliczniej na posadzce i ścianach zbiornika. Silos jest następnie oczyszczany przy użyciu środków myjących i urządzeń ciśnieniowych, dobieranych specjalnie do rodzaju zabrudzeń. Na koniec zbiornik wymaga jeszcze osuszenia, co ma na celu wyeliminowanie ryzyka rozwoju pleśni i grzybów po zasypaniu zbożem. Wszystkie prace muszą być przeprowadzane z dużą ostrożnością, aby uniknąć uszkodzeń silosu.