Od sierpnia 2015 do lipca 2016 r. wyprodukowano w Polsce 5,1 tys. hl wina gronowego, czyli prawie 12 razy więcej niż pięć lat wcześniej (wg danych ARR). Powierzchnia upraw winorośli od 2010 roku wzrosła u nas ponad pięciokrotnie do 194 ha w 2015 r.
W Polsce od 2010 roku spada konsumpcja win owocowych, co wpłynęło na obniżenie aż o 27 proc. w latach 2006-2015 konsumpcji win ogółem. Rośnie jednak spożycie win gronowych. Jest to korzystna sytuacja dla importerów i krajowych rozlewni. Wino gronowe z polskich winnic wciąż pozostaje rzadkością, jednak jego produkcja w ostatnich latach zaczęła się dynamicznie rozwijać.
Od sierpnia 2015 do lipca 2016 r. wyprodukowano w Polsce 5,1 tys. hl wina gronowego (wg danych Agencji Rynku Rolnego), czyli prawie 12 razy więcej niż było to pięć lat wcześniej. Powierzchnia upraw winorośli w Polsce w 2015 r. wyniosła 194 ha, podczas gdy w 2010 r. było to zaledwie 37 ha.
– Na 223 dostępne na polskim rynku butelki wina gronowego, tylko w jednej wino pochodzi z krajowej produkcji. Wg danych GUS w 2015 r. produkcja wina w Polsce wyniosła ponad 153 tys. hl, dane te jednak nie odzwierciedlają charakterystyki tego rynku, ponieważ obejmują rozlew do butelek importowanych win przywożonych w beczkach. W imporcie wzrasta udział win sprowadzanych do Polski w dużych opakowaniach i rozlewanych w kraju. Jeszcze w 2005 r. tylko 5 proc. win importowanych do Polski było przywożone w dużych opakowaniach (powyżej 2 litrów), podczas gdy w 2015 r. ich udział wyniósł już niemal 20 proc. – powiedział Paweł Wyrzykowski, ekspert w Departamencie Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.
– Jak podaje GUS w 2015 r. spożycie win wraz z winami owocowymi i miodami pitnymi w Polsce wyniosło 6,3 litra na mieszkańca w skali roku. Szacujemy, że spożycie win gronowych (bez wermutów) w Polsce w 2015 r. wyniosło 2,8 litra na mieszkańca i w porównaniu z 2010 r. wzrosło o 16 proc., a w porównaniu do 2005 r. aż o 188 proc. Natomiast konsumpcja pozostałych win, w tym przede wszystkim owocowych, zmniejszyła się w latach 2006-2015 o 46 proc. – dodał Paweł Wyrzykowski.
Pomimo znaczącego wzrostu krajowej produkcji, wino gronowe spożywane w Polsce pochodzi prawie wyłącznie z importu. Według danych Eurostat w 2015 r. Polska kupiła 1,1 mln hl win ze świeżych winogron (bez wermutów). W pierwszych latach po wejściu Polski do UE import win gronowych do kraju dynamicznie się rozwijał – w latach 2006-2010 wzrósł łącznie o 143 proc. Jednak w kolejnych pięciu latach dynamika ta była niższa i wyniosła łącznie 14 proc.
84 proc. win gronowych sprowadzanych do Polski, pochodzi z krajów Unii Europejskiej, w tym przede wszystkim z Niemiec (20 proc.), Bułgarii (18 proc.), Włoch (14 proc.), Hiszpanii (10 proc.), Francji (9 proc.) i Portugalii (7 proc.). Spoza Unii Europejskiej kupujemy wina przede wszystkim z Chile (4,5 proc.), Mołdawii (4,4 proc.) i Stanów Zjednoczonych (2,5 proc.).
Niewykluczone jednak, że wraz ze zwiększającym się patriotyzmem konsumenckim oraz z dalszym rozwojem krajowej produkcji win, spożycie win gronowych pochodzących z polskich winnic w kolejnych latach będzie wzrastać.