Cebula dymka – uprawa, wartości odżywcze i walory prozdrowotne

Cebula dymka z całą pewnością powinna znaleźć się w każdym ogrodzie warzywnym. Jest ona smaczna, zdrowa i co równie ważne – podczas jej krojenia nie wylewamy potoków łez. Jakie wartości odżywcze posiada dymka? W jaki sposób cebula ta wpływa na stan naszego zdrowia? Jak wygląda uprawa dymki?

Cebula dymka, czyli odmiana cebuli zwyczajnej

Cebula dymka to odmiana cebuli zwyczajnej – rośliny zaliczanej do rodziny amarylkowatych. Dymka jest jednak mniejsza od popularnej cebuli. Różnicę zaobserwujemy również w smaku – jest delikatniejsza i nieco bardziej słodka, co wielu osobom przypadnie do gustu. Badania archeologiczne sugerują, że cebula dymka wywodzi się północno-zachodnich Indii i Azji Środkowej. Człowiek uprawiał ją już 5000 lat p.n.e. Z jej walorów korzystali starożytni Egipcjanie (była ona wykorzystywana między innymi w procesie mumifikacji), Grecy i Rzymianie. Dymka pełna jest składników odżywczych, dlatego stanowi doskonałe uzupełnienie diety. Od wieków korzysta z niej także medycyna naturalna (co jest spowodowane właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwzapalnymi i przeciwgrzybiczymi).

Cebula dymka – warzywo pełne wartości odżywczych

Przyczyn, dla których warto posadzić cebulę dymkę w ogrodzie jest wiele. Warzywo to zawiera ogromną ilość prozdrowotnych substancji, a równocześnie jest niskokaloryczne. Cebula dostarcza nam kompletu witamin z grupy B, dużych ilości witaminy C, witamin E i K. W jej składzie znajdziemy również pokaźne ilości minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, siarki, manganu, selenu, miedzi, potasu, sodu, fosforu, fluoru, czy cynku.

Niepozorna cebula jest skarbnicą flawonoidów (będących związkami o działaniu przeciwnowotworowym). Dostarcza nam także cennego błonnika, białka i węglowodanów.

Dymka dla zdrowia

Włączenie dymki do codziennego menu może przysporzyć nam wielu korzyści zdrowotnych. Związki zawarte w cebuli zmniejszają krzepliwość krwi, obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, regulują ciśnienie tętnicze. Wszystko to sprawia, że warzywo to jest szczególnie cenne dla prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego.

Cebula dymka wspiera nasz mózg i cały układ nerwowy. A to dzięki dużym ilościom witamin z grupy B, flawonoidów, a także minerałów takich jak potas, żelazo, magnez, czy wapń.

Dymka posiada działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze. Jest naturalnym antybiotykiem, obniża poziom cukru we krwi. Współcześnie dużo mówi się o jej właściwościach przeciwnowotworowych.

Dzięki zawartości cynku i siarki ma ona pozytywny wpływ na skórę – jest szczególnie pomocna osobom, które mają problem z trądzikiem i innymi chorobami dermatologicznymi.

Cebula dymka w kuchni

Dymka należy do warzyw, które można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów. Zalecamy jak najczęściej spożywać ją na surowo, gdyż w takiej postaci zawiera najwięcej odżywczych substancji (obróbka termiczna pozbawia jej między innymi znacznych ilości witaminy C, czy witamin z grupy B). Cebulę dymkę warto dodawać do sałatek, surówek, czy kanapek. Będzie również znakomitym dodatkiem do zup, dań mięsnych, czy dań wegetariańskich. Jej delikatny, słodkawy smak sprawia, że jest ona akceptowana przez dzieci.

Uprawa dymki dla każdego

Cebulę dymkę może uprawiać praktycznie każdy, niezależnie od doświadczenia. Można posadzić ją w ogrodzie, a także w balkonowej skrzynce. Dla rośliny tej warto jest zarezerwować stanowisko nasłonecznione. Zazwyczaj sadzi się ją wczesną wiosną – od marca do połowy kwietnia. Należy posadzić ją na takiej głębokości, żeby jej wierzchołki znajdowały się na poziomie gruntu. (nasiona cebuli dymki zamówisz tutaj)

Gleba, w której sadzimy cebulę powinna być żyzna, spulchniona, wilgotna. Niezbędnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie. Ważne jest również nawożenie (przy czym powinniśmy uważać, żeby nie przesadzić z azotem). Idealny nawóz zawiera fosfor i potas (pierwiastki te są niezbędne do prawidłowego wzrostu cebuli). Dymki nie należy sadzić w sąsiedztwie rzodkiewki i kapusty. Będzie ona bujnie rosła na stanowiskach, w których wcześniej uprawialiśmy ogórki lub fasolkę szparagową.

Cebula dymka – uprawa, wartości odżywcze i walory prozdrowotne
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here