Pianka PUR – numer jeden w izolacji przechowalni na owoce i warzywa

Odpowiednie warunki przechowywania warzyw i owoców mają ogromny wpływ na ich walory smakowe, zdrowotne oraz na czas przydatności do spożycia. Zachowanie stałej, określonej temperatury spowalnia ich procesy życiowe i pozwala dłużej zachować świeżość. Optymalne warunki może zapewnić izolacja przechowalni wykonana z pianki PUR, utrzymująca odpowiedni mikroklimat wewnątrz komór chłodniczych, bez względu na to, jakie warunki panują na zewnątrz.

Pianka poliuretanowa jest obecnie najpopularniejszą metodą umożliwiającą szybkie i skuteczne ocieplenie budynków takich jak przechowalnia owoców czy komora pod kontrolę. To rozwiązanie, które z jednej strony pozwoli zadbać o plony, z drugiej zaś wygeneruje spore oszczędności dla gospodarstwa. Dlaczego? Ponieważ wypiankowanie komory chłodniczej ograniczy zużycie energii elektrycznej zużywanej przez urządzenia, których zadaniem jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w chłodni. Piankowanie chłodni również pod kontrolę KA powoduje powstanie gazoszczelnej monolitycznej warstwy izolacji czyli takiej, która jest pozbawiona mostków termicznych powodujących utratę ciepła. Sztywna piana pur o odpowiedniej gęstości i parametrach będzie odporna na wilgoć i mieć bardzo dobre właściwości na ściskanie. Jest po prostu bardzo wytrzymała. Ta ostatnia cecha powoduje, że pianka pod posadzkę w komorze jest zdecydowanie idealnym rozwiązaniem izolacyjnym.

Zalet piany pur nie sposób przecenić. Izolacja przechowalni na ziemniaki czy jabłka wykonana metodą natryskową przebiega bardzo szybko. Materiał nie wymaga długotrwałego schnięcia, dlatego już po 24 godzinach od położenia go na ścianach, w chłodni można umieszczać owoce i warzywa. Specjaliści z firmy Izolacje Pluimers, którzy od blisko 26 lat zajmują się piankowaniem komór chłodniczych zwykłych i tych z kontrolowaną atmosferą, podkreślają ponadto, że natrysk pianki może być przeprowadzony niemal na każdą powierzchnię – beton, blachę, cegłę czy bloczek. Warunkiem dobrze przygotowanego podłoża pod izolację z pianki jest to, aby podłoże było czyste i suche. Izolacja przechowalni na jabłka pianą pur ma jeszcze jedną zaletę – pozwala na niesamowitą szczelność konstrukcji budynku. Świetnie sprawdza się więc nie tylko w nowych budynkach, ale także w tych starych, adaptowanych na chłodnię na owoce i warzywa.

Eksperci z Izolacje Pluimers wskazują na jeszcze jedną zaletę pianki poliuretanowej w izolowaniu chłodni. Pianka w komorze chłodniczej skutecznie zatrzymuje gazy i zapachy. Powodem jest jej bezspoinowość – materiał jednolicie pokrywa całą izolowaną powierzchnię. Powstaje w ten sposób gazoszczelna komora, w której panuje stała temperatura pozwalająca stworzyć optymalne warunki przechowywania plonów. Pianka do komory na owoce jest łatwa do utrzymania w czystości (można ją myć), dzięki czemu zapewnia maksymalną higienę. Jest także bezzapachowa, co ma istotne znaczenie
w przypadku przechowywania żywności.

Pianka PUR – numer jeden w izolacji przechowalni na owoce i warzywa
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here